0
0
Subtotaal: 0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Oura Ring vs Whoop Review | Ervaringen + Test

In dit artikel

Tegenwoordig dragen steeds meer mensen een sporthorloge, activity tracker of ander soort wearable om de prestaties van hun sportactiviteiten én hun gezondheid te meten. De Whoop fitness tracker draag je op het lichaam, bijvoorbeeld in je sportkleding of in een horlogeband. De Oura Ring is een accessoire in de vorm van een ring die precies hetzelfde doet. Ten minste, dat denken veel mensen. Of zijn er wel verschillen? Welke wearable beter is – Whoop of Oura Ring – lees je in deze review! 

Kort samengevat:

De beste wearable is Whoop!
✅ Handiger om tijdens het sporten te dragen, omdat je er geen last van hebt;
✅ Batterij gaat langere tijd mee (5 dagen);
❌ Meet geen lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie

Herken jij jezelf hierin?

✅ Je bent geïnteresseerd in het bijhouden van je dagelijkse fysieke activiteit en gezondheid;
✅ Je hebt behoefte aan een tool om je fitnessdoelen, (zoals gewichtsverlies, spieropbouw of meer beweging) bij te houden;
✅ Je hebt een actieve levensstijl of bent van plan om actiever te worden;
✅ Je wilt je bewuster worden van je dagelijkse activiteit, zoals het aantal stappen dat je zet en hoeveel je zit;
✅ Je hebt interesse in het monitoren van je hartslag, slaappatroon en calorieverbruik;
✅ Je wilt graag gemotiveerd worden om regelmatig te bewegen en gezonder te leven;
✅ Je vindt het interessant om gegevens over je gezondheid en activiteit te analyseren om betere beslissingen te nemen op dagelijkse basis;
✅ Je bent comfortabel met het gebruik van technologie, zoals het koppelen van een wearable aan een smartphone en het gebruik van bijbehorende apps.

Ja, herkenbaar? Dan is het gebruik van fitness trackers of wearables wellicht ook iets voor jou! Als je inzicht krijgt in je eigen gezondheid en je eenmaal doorhebt hoe deze ervoor staat, kun je veel meer uit je leven halen.

Wat is een wearable?

Een wearable of fitness activity tracker is een draagbaar elektronisch apparaat dat is ontworpen om verschillende aspecten van je fysieke activiteit en gezondheid bij te houden. Deze apparaten worden meestal gedragen als een armband, horloge, clip-on of een ander draagbaar accessoire dat comfortabel om je pols, op je kleding of aan je lichaam kan worden bevestigd. Ze bevatten verschillende sensoren en technologieën om gegevens te verzamelen en bij te houden. Denk aan een stappenteller, hartslagmonitor, enzovoort. Zo’n apparaat helpt om fit en vitaal te blijven – of om jezelf te motiveren om dat te worden.

Over Whoop en Oura Ring

Wil je een Whoop horloge of een Oura Ring kopen? Om dit te bepalen is het allereerst belangrijk dat je weet waar deze apparaten voor dienen. Zowel een Whoop Watch als een Oura Ring is bedoeld om op je lichaam te dragen en bepaalde activiteiten te meten. Waar je een Whoop strap echt als bandje om je pols kunt dragen, kun je hem net zo goed in je sportkleding doen. Het gaat erom dat je hem op je lijf draagt.

Dat geldt ook voor een Oura Ring. Deze wearable draag je standaard om je vinger. Beide apparaten kunnen veel statistieken meten dat in het lichaam gebeurt en helpen inzicht te verkrijgen in de gezondheid van het menselijk lichaam. De Whoop band en Oura Ring bevatten biometrische sensoren waardoor ze hiertoe in staat zijn. Laten we eens kijken naar welke overeenkomsten en verschillen er zijn, zodat je aan het eind van dit artikel een duidelijk beeld hebt van welke wearable beter is: Whoop of Oura Ring. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Hoe werkt de Oura Ring?

Tijd voor een verdiepende Oura Ring review, want hoe werkt dit product eigenlijk? De Oura is een ring voor om je vinger, die geavanceerde sensoren bevat. Daarnaast heeft hij een 3D-versnellingsmeter, gyroscoop en meerdere lichaamstemperatuursensoren. Ook is er een infrarood-pulsmeter aanwezig die de lichaamswarmte, hartslag en de intensiteit van je bewegingen in de spieren meet. Uit Oura Ring ervaringen blijkt dat het 24/7 dragen van de ring zorgt voor de meest kloppende resultaten over je algehele gezondheid. Ga je een Oura Ring vergelijken met Whoop, dan is vooral de manier van dragen verschillend. 

Uit mijn Oura Ring test is gebleken dat deze ring verschillende slaapstadia en de kwaliteit van de slaap meet, maar ook bijhoudt hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbrandt. Heb je te lang achter elkaar op de bank gehangen, dan geeft de Oura Ring een seintje dat het tijd is om te bewegen. Zo kun je gemakkelijk je dagelijkse doelen bereiken. Het is ook mogelijk om handmatig activiteiten toe te voegen. Voor het bijhouden van het lichamelijk herstel is de Oura Ring ook geschikt. Zo worden lichaamstemperatuur, rust hartslag en ademhalingsfrequentie gemeten, evenals de hartslagvariabiliteit. 

Alle gegevens die de Oura Ring meet kunnen geüpload worden naar de Oura Ring app. Het is mogelijk om gegevens van andere apparaten in de bijbehorende app te importeren of exporteren. Gebruik je al een fitness tracker, dan kun je alle statistieken gemakkelijk samenvoegen. In de Oura Cloud is het mogelijk om gegevens te bewaren, verder te analyseren en je persoonlijke dashboard te bekijken. Deze is toegankelijk vanaf elke browser. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Over Oura-ring maten

Bij een Oura Ring is het belangrijk dat je de juiste ringmaat kiest. Hij moet namelijk wel goed om je vinger passen. Oura Ring biedt hiervoor een gratis maat set aan die je krijgt voordat je ring geleverd wordt. Zo kun je de juiste maat kiezen en deze eerst 24 uur uitproberen wanneer je je Oura Ring kopen gaat. Zie je een Oura Ring aanbieding bij een andere aanbieder? Check dan even of deze extra service inbegrepen is. Dat verkleint de kans op het kopen van een verkeerde maat.


Bekijk meer productinformatie

Hoe werkt Whoop?

Wat is Whoop eigenlijk en hoe werkt het? De Whoop heeft een slank ontwerp. Een Whoop horloge is van stof gemaakt en draag je om je pols. Dankzij de sensoren – die aan de binnenkant verbogen zitten – worden de activiteiten in je lichaam continu gemeten. Bij een Whoop fitness tracker krijg je een standaard Whoop band geleverd. Je bent natuurlijk vrij in een andere Whoop band kopen die je mooier vindt. Je kunt een Whoop strap kopen in verschillende materialen en kleuren. 

Zolang de Whoop watch om je pols zit, meet hij wat je lichaam doet en houdt hij je gezondheid in de gaten. Dan ontvang je van elke Whoop training (Whoop yoga, Whoop crossfit, etc.) de resultaten te zien. Dit is allemaal terug te vinden in je Whoop account, dat onderdeel is van je Whoop abonnement. Dankzij je Whoop krijg je inzicht in je slaappatronen en –prestaties, in je lichamelijke activiteiten en verbrande calorieën, maar ook in de mate waarin je rust zou moeten nemen. Daar is de Whoop alarm functie geschikt voor. Doordat de rust hartslag en hartslagvariabiliteit ook door een Whoop gemeten worden, is hersteloptimalisatie mogelijk. Whoop berekent bijvoorbeeld je slaap performance (goede nachtrust), goede recovery of slechte recovery en heart rate variability in de bijbehorende app.

Ga je een Whoop kopen (ook via een Whoop aanbieding), dan krijg je een extra bonus: toegang tot de online community. Hier vind je gelijkgestemden op het gebied van gezondheid en fitness en krijg je een psychologische boost van alle aanwezige kennis en informatie! Blijf jezelf uitdagen door met anderen de strijd aan te gaan. Laad je Whoop battery na 5 dagen wel even op, anders verlies je wellicht een wedstrijdje. Het synchroniseren van gegevens naar je Whoop account gaat automatisch. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Over Whoop maten

Deze Whoop review is niet compleet zonder een klein stukje tekst te besteden aan de Whoop maten. Eigenlijk is het heel simpel. Of je nu een 65mm Whoop, 75mm Whoop of 85mm Whoop koopt, elk Whoop horloge is verstelbaar dankzij het horlogebandje. Eigenlijk geldt dus: one size fits al bij een Whoop kopen! De Whoop past bovendien in alle Whoop accessoires die je op de website vindt. 

YouTube video

Welke gegevens/statistieken verzamelen Whoop en Oura? (Resting heart rate)

Het volgende essentiële punt dat bepaalt of je voor een Whoop of Oura Ring gaat, is het meten van de gegevens. Welke gegevens en statistieken verzamelen de Whoop fitness tracker en de Oura Ring? Beide sportmeetinstrumenten volgen real-time signalen van het lichaam en activiteiten. Ze kunnen allebei gedurende langere tijd de hartslag meten, ademhalingsfrequentie (respiratory rate) rustende hartslag (resting heart rate) en ook hartslagvariabiliteit meten, bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt en welke slaapfasen je elke nacht doormaakt. Zowel een Whoop horloge als een Oura Ring is in staat om de kwaliteit van slapen te meten. Beide wearables geven suggesties voor activiteit en herstel, zodat je gezondheid gemakkelijker in balans blijft. Ook wordt de kans op blessures zo kleiner. 

De Oura-ring verzamelt bovendien gegevens over lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie. Dat doet een Whoop Watch niet. Daarentegen kun je Whoop niet alleen op iOS en Android gebruiken (zoals Oura-ring), maar ook op je desktop. Afhankelijk van je voorkeuren is een Whoop kopen daarom alsnog een goed idee. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Wat is het grootste verschil tussen beide wearables?

Ga je een Whoop bestellen of een Oura Ring kopen? Het allergrootste verschil zit hem in het design. De Whoop en de Oura Ring hebben een andere vorm. Zo draag je een Whoop band of Whoop strap in principe om de pols (maar je kunt hem ook elders op je lichaam plaatsen) en een Oura Ring past alleen om je vinger. Hoewel de Oura Ring nauwelijks opvalt, merk je op het Whoop forum dat deze wearable toch beter in de smaak valt in de gemiddelde Whoop review.

Andere belangrijke verschillen in deze Oura vs Whoop test: Whoop is een lichtgewicht horloge, terwijl de Oura-ring 4 tot 6 gram weegt. De batterij van de Whoop gaat volledig opgeladen tot 5 dagen mee en de Oura-ring tot wel 7 dagen. Wel moet je een Oura Ring om de paar dagen 20-80 minuten opladen, terwijl je een Whoop horloge kunt opladen terwijl je hem draagt. De speciale Whoop battery schuif je zo op je Whoop band. Zo hoeft hij geen gegevens te missen gedurende je dag. Verder heb je op Whoop Nederland 1 jaar garantie en op de Oura-ring 2 jaar. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Wat is comfortabeler: een Oura Ring of Whoop? 

Waar een Whoop meter duidelijk om je pols zit, lees je in Oura Ring ervaringen dat gebruikers de ring nauwelijks voelen. Toch is een Whoop hrv lichter van gewicht. Beide items, Whoop vs Oura, zijn hierdoor comfortabel. Bij een Whoop strap kopen kun je nog extra letten op het materiaal van een bandje. Kies vooral wat jij aangenaam vindt. 

Ben je een fanatieke sporter en gewichtheffer, dan is de Oura Ring misschien minder comfortabel om te dragen. Natuurlijk kun je hem naar een vinger verplaatsen die je minder gebruikt, maar het feit blijft dat je hem zult voelen tijdens het gebruik van bepaalde fitnessapparaten en –accessoires. Een Whoop horloge kopen is daardoor toch net iets comfortabeler. Hij is bovendien zweet absorberend en heeft een antislip grip. Zo zal de Whoop gps niet om je pols schuiven terwijl je bezig bent. Heb je de voorkeur voor het dragen van een ring, ga dan voor de Oura Ring. Draag je liever een horloge, dan is een Whoop horloge geschikt voor jou als het op comfort aankomt. 

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Oura vs Whoop armband prijzen 

Laten we ook kijken naar de prijzen van de Whoop en Oura Ring. Een smartwatch, ring of armband die je los koopt verschilt natuurlijk in kosten van een abonnementsmodel.

Whoop prijs 

Een Whoop kopen in Nederland kan niet via een losse betaling. Om er één in je bezit te krijgen, moet je een Whoop Membership afsluiten. Zo betaal je voor een jaarlijks abonnement op je Whoop watch €264 per jaar of €22 per maand. Voor een abonnement van 24 maanden (2 jaar) betaal je €444 voor je Whoop fitness tracker of €18,50 per maand. Je krijgt dus maandelijks Whoop korting wanneer je een langere abonnementsduur afsluit. Bij een abonnement ontvang je de Whoop, de app, persoonlijke resultaten van je statistieken, coaching opties en updates. Een Whoop band/Whoop strap moet je nog los bestellen. 

Oura Ring prijs

Wil je een Oura Ring bestellen, dan is het handig om te weten dat dit sportmeetinstrument los €314 tot €419 euro kost. De prijs is afhankelijk van de kleur die je kiest. Een Oura Ring membership is de eerste zes maanden gratis, daarna betaal je €5,99 per maand. Gelukkig is er regelmatig Oura Ring korting, dus mocht je een werkende Oura Ring kortingscode scoren dan scheelt dat toch weer. De abonnementskosten van de Oura Ring zijn aanzienlijk lager dan bij een Whoop membership. Toch moet je bij een Oura Ring kopen wel eerst dieper in de buidel tasten.

Oura Ring vs Whoop Review Ervaringen + Test

Whoop abonnement review

“Ik heb de Whoop 4.0 en ik ben er fan van”, zegt Michael. “Ik gebruik hem al 3 jaar op dagelijkse basis en het helpt mij mijn lichaam te begrijpen. Ik heb nu inzicht in mijn stresslevels, slaappatroon en algehele gezondheid. Ik zou het wel fijn vinden als er een vliegtuig modus wordt toegevoegd. Verder ben ik er heel blij mee!”

Oura Ring review

Sofie schrijft over de Oura Ring: “Het is een discrete en comfortabele ring die je gewoon als sierraad draagt. Hij heeft namelijk een stijlvol uiterlijk en is onopvallend (minimalistisch zelfs). Bovendien gaat de batterij lang mee. Ik ben fan!”

YouTube video

Eigen ervaring

Laat mij vooropstellen dat beide apparaten veel mogelijkheden bieden. Toch is bij de Oura Ring de focus vooral gelegd op hardware. Bij Whoop ligt die focus meer op de online community die steeds groter wordt en hoe geanalyseerd wordt. Wat mij betreft is de Whoop tracker echter wel de winnaar uit deze Oura vs Whoop review. Dat komt doordat hij geschikt is voor iedereen die graag in beweging is en gemotiveerd wil blijven via een community. Hij helpt mij zo actief te blijven en mijn algehele gezondheid in kaart te brengen. Bovendien vind ik de Whoop prijs aantrekkelijker dan de Oura Ring prijs. Ik draag mijn Whoop armband in elk geval met veel plezier. Hopelijk jij binnenkort ook! 

Aan de slag met Whoop of de Oura Ring!

Ben je enthousiast geworden? Je kunt zowel de Whoop als de Oura Ring online bestellen. Ik weet zeker dat je beide modellen met veel plezier gebruikt om je prestaties te meten en je herstel te bevorderen. Probeer het daarom vooral zelf!

PS. Tijdens Whoop Black Friday kun je extra Whoop korting scoren!


Bekijk meer productinformatie

Op zoek naar een alternatief? 

Wil je je nog even verder oriënteren voordat je beslist of je nu een Whoop 4.0, Apple Watch of toch een Oura Ring kopen gaat? Hieronder vind je interessante alternatieven! 

  • Apple Watch – batterijduur 14 dagen – Vanaf €200
  • Fitbit Inspire 2 – batterijduur 10 dagen – Vanaf €80
  • Huawei Band – batterijduur 21 dagen – €40-€60 

Meest gestelde vragen over Whoop of Oura ring

Heb je na het lezen van deze review over de Whoop en Oura ring nog vragen? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar of de Whoop het waard is of kan je nog niet kiezen tussen de Whoop of Oura Ring? Hieronder staan de meest gestelde vragen voor je klaar.

Wat is Whoop?

Whoop is een draagbare fitness tracker die ontworpen is om slaap, activiteit en herstel te volgen. Hij biedt inzichten in de fysiologische gezondheid van gebruikers en helpt bij het optimaliseren van je prestaties, herstel en welzijn. De Whoop is een wearable die geschikt is voor iedereen die gezonder wil leven en graag in beweging blijft. Hij heeft een aantrekkelijke prijs.

Wat is de Oura Ring?

Oura Ring is een slimme ring die slaap, activiteit en lichamelijke gezondheid monitort. Je draagt hem, net zoals een gewone ring, om een vinger naar keuze. Hij meet vervolgens je slaapkwaliteit, hartritmevariabiliteit en lichaamstemperatuur om je te helpen je slaappatroon en algemeen welzijn te verbeteren.

Is de WHOOP het waard?

Als je het mij vraagt is de Whoop armband het zeker waard. Zelf ben ik fan van het gratis e-book, het meten van alle dagelijkse activiteiten en van de recovery ondersteuning. De registratie van het sporten maar ook van stress, de slaapfase,het wakker zijn, voorspelling van herstel in de nacht en het automatisch detecteren van een nieuwe update zijn pluspunten. Daarom vind ik absoluut dat de Whoop het waard is.

» Referenties


1. Støve, Morten Pallisgaard & Hansen, Emil Christian Kjær. (2023). Accuracy of the Apple Watch Series 6 and the Whoop Band 3.0 for assessing heart rate during resistance exercises. Journal of Sports Sciences, 40(23), 2639-2644.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640414.2023.2180160

2. King, Colin D. & McDonald, Haley M. (2021). “WHOOP There It Is”: Exploring the Perceived Effectiveness of WHOOP Bands in a Varsity Team Setting. International Journal of Mobile Devices, Wearable Technology, and Flexible Electronics (IJMDWTFE), 11(1).
https://www.igi-global.com/article/whoop-there-it-is/298661

3. Altini, Marco & Kinnunen, Hannu. (2021). The Promise of Sleep: A Multi-Sensor Approach for Accurate Sleep Stage Detection Using the Oura Ring. Sensors, 21(13), 4302.
https://www.mdpi.com/1424-8220/21/13/4302?ref=crescent

4. Koskimäki, Heli, Kinnunen, Hannu, Kurppa, Teemu, & Röning, Juha. (2018). How Do We Sleep: a Case Study of Sleep Duration and Quality Using Data from Oura Ring. UbiComp ’18: Proceedings of the 2018 ACM International Joint Conference and 2018 International Symposium on Pervasive and Ubiquitous Computing and Wearable Computers, Pages 714–717.
https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3267305.3267697

» Referenties


Bekijk meer productinformatie

Foto van Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.net of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis